A Valentin-napról őszintén

Összes Bloghoz
A Valentin-napról őszintén
Rovat: párkapcsolati tanácsok  /   Dátum: 2021. február. 14.
Február 14-éről mindenki tudja, hogy a szerelmesek ünnepe. Ezen a napon felpezsdül a világ, férfiak és nők sokasága lepi meg párját valamilyen formában. Eltűnnek a boltok polcairól az édességek, a virágboltok kirakatai pedig üresen kacsintanak vissza ránk az este végeztével. De vajon honnan ered ez az ünnep, és azt testesíti-e meg ma valójában, amiért Ámor eredetileg kitalálta?

Ahhoz, hogy igazán megértsük a szerelmesek napját, érdemes először egy kicsit a múltba visszatekinteni. Az életben a legtöbb minket körülvevő dologra igaz, hogy egy idő után megszokjuk és elfogadjuk a jelenlétét, azonban ezzel párhuzamosan hajlamossá válunk elfeledkezni arról a sokszor érdekes tényről, hogy mik voltak az alapjai, honnan fejlődött ki.

Rövid történelem, és szerelmi gyorstalpaló

Szent Bálint eredetileg a szerelmesek, lelki betegek, és epilepsziával élők védőszentje volt. Noha hazánkban nem alakult ki jelentősebb hagyománya ezen szent tiszteletének, a 90-es évektől Magyarországon is elterjedtté vált az angolszász országokban Valentine napján (február 14.) tartott népszerű Valentine’s Day, mely magyarul Bálint-nap néven is közismertté vált.

Egymást megajándékozó boldog pár
A Valentin-nap és a Balint-nap közül inkább az előbbit használják gyakrabban

Vallási eredete, mely mára elhomályosult érdekes történetet rejt. Szent Bálint, azaz Valentin katolikus püspökként kiállt az akkori II. Claudius császár által hozott tilalom ellen, miszerint a nőtlen férfiakból jobb katona válik, mint feleséggel rendelkező társaikból. Valentin titokban szerelmeseket, és katonákat esketett, mely árulásra a császár idővel rájött, és megtorlásként börtönbe vetette majd kivégeztette. A legenda szerint Valentin jó barátságba került börtönőrével, és hitével, imáival visszaadta az őr vak lányának látását. Kivégzése előtt üzenetet küldött a lánynak, melyet ekképp írt alá: „A Te Valentinod”

Az ünnep régebbre visszanyúló gyökerekkel is bír. Február 14-e pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom Lupercalia nevű ünnepe előtt van, melyet Romulus és Rémus - a Római birodalmat megalapító legendás testvérpár – tiszteletére tartottak.

Miről szól ma a Valetin-nap?

Ez a kérdés sokakat erőteljesen megoszt napjainkban. Az egyik elgondolás szerint mindössze egy újabb Black Friday-hez hasonló nap, ahol az üzletek és kereskedelemből élő cégek költekezésre buzdítják az embereket.

Egy érdekes tény a kettő kapcsolatára: A távol-keleti kultúrában például november 11-e a szinglik napjaként vált híressé, amikor is az egyedülállók valamely áruház akciós termékeivel jutalmazzák meg magukat.

Míg a másik koncepció szerint az évnek egy olyan apró szelete, amit igenis érdemes és kell is a szerelmünknek, szeretteinknek szentelni, boldog párkapcsolatunk fenntartása érdekében, ebben pedig semmi rossz nincs.

Amire biztosan jó

Lássuk be, akármit is értünk el az életben egzisztenciális értelemben, legyen az egy gyönyörű ház, egy izgalmakkal és kihívásokkal teli munkahely, netán egy csodálatos autó, mindegyik eltörpül az emberi kapcsolataink fontossága mellett. Gondoljunk bele, mit ér egy utazás vagy nyaralás egy olyan személy nélkül, akivel azt megoszthatjuk, és akivel közösen megtapasztalhatjuk az élményt. Avagy életünk alkonyán mire fogunk elsősorban visszaemlékezni: arra hogy milyen kiemelkedő fizetésünk és anyagi javaink voltak, vagy pedig boldog pillanatokra, és időszakokra, melyeket a párunkkal megélhettünk.

Két ember együtt erős kapcsolat
Köszönet a párunkkal megélt „páratlan” pillanatokért

Így amire biztosan remek alkalom a Valentin-nap az az, hogy megköszönjük a párunknak és valamelyest az életnek is azokat a lehetőségeket, melyeket közösen élhettünk át addigi párkapcsolatunk során. Egyfajta tisztelete és megbecsülése lehet kettőtöknek és a kapcsolatotoknak.

1 nap / 365 nap

Ahogy már feljebb említésre került, mindössze egy rövidke napról van szó. Ez egy aprócska, szeretetteljes ünnepnek kiváló, azonban csodákat ne várjunk tőle. Ha az év többi, 364 napján teljesen másképp viselkedünk a párunkkal, akkor kizárólag ez a 24 óra semmit nem fog megváltoztatni, nem lehet élettelen kapcsolatokat feltámasztani vele. Figyeljünk oda tehát mindig, hogy a kapcsolatunkat folyamatosan erősen és stabilan tartsuk. Apró dolgokkal, egy-egy szerelmes üzenettel reggel a hűtőre írva, pici figyelmességgel csodákat lehet elérni.

Nagy gesztus vagy csak egy apró ajándék

Biztos láttunk már olyan videót az interneten, ahol egy fiatalember 10 tagú zenekarral vallott szerelmet kedvesének, miközben egy repülőgép, kondenzcsíkjával szerelme nevét karcolta a kék ég horizontjára. Végül pedig egy elragadó kölyökkutyus hozta be szájában az átadni kívánt, selyem szalaggal becsomagolt ajándékot. Mindezt három operatőr és néhány, fizetett statisztákból álló közönség nézte végig meghatódottan. Az ilyen, többnyire szintén angolszász kultúrából átvett szokást nevezzük „Grand Gesture”-nek, azaz amikor valami nagyobb, gesztus értékű ajándékkal adományozzuk meg szerelmünket.

Tudtad, hogy a CUPYDO egy könnyen használható társkereső, ahol kizárólag Magyarországról regisztrált tagok keresnek párt? Csatlakozz INGYENESEN, és találd meg a párod mihamarabb!

Nem szeretnénk lebeszélni senkit arról, hogy ezen módon lepje meg kedvesét, hiszen minden pár és párkapcsolat más és más. Azonban, ha történt már velünk olyan, hogy reggel felébredtünk, esetlegesen a munkából, iskolából fáradtan hazaestünk, és párunk a szívünkhöz legközelebb álló étellel vagy édességgel kedveskedett nekünk, akkor már egészen biztosan átéltük azt az érzést, ami ennek a napnak az ajándékozás oldalát egyedülállóvá teszi. Mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy nem a ráfordított összeg és hozzákapcsolt csinnadratta mértéke határozza meg, mennyire tesszük boldoggá párunkat.

Valentin-napi virágcsokor
A Valentin-nap egyik leggyakoribb, szinte elmaradhatatlan kelléke a virág

Próbáljunk kedvesünk fejével gondolkodni egy kicsit, és nagyon gyorsan, igen egyszerű dolgokat fogunk találni, amik boldoggá teszik majd. Ha nincs ötleted, szemezgess bátran TOP 6 Valentin-napi ajéndék tippünkből is.

A pasiknak akár segítség

A neveltetésből fakadó különbségek miatt a férfiak általában egy kicsit nehezebben mutatják ki érzelmeiket, esetlegesen némileg nehezebben öntik azokat szavakba. Gondoljunk bele, hányszor hallottunk már szülőktől hasonló mantrákat mormolni csecsemőkortól, mint:

Jól van, katonadolog!
Fiúknak nem illik sírni.

Ezek a társadalmi elvárások hatással vannak érzelmeink későbbi megélésére is.

Szerencsére a világ már sokat változott, és változik folyamatosan e téren, azonban a Valetin-nap továbbra is egy kis segítséget, extra löketet nyújthat a pasik érzelmeinek kimutatásában.

Természetesen a témával kapcsolatos minden aspektust nem tudtunk lefedni cikkünkkel, így ha Neked is van véleményed a Valetin-napról, akkor lejjebb görgetve írd meg bátran kommentben. Szívesen veszünk minden hozzászólást, tapasztalatot.

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg Facebookon!
A diplomások társkeresőjét kutatod? Segítünk!
A diplomások társkeresőjét kutatod? Segítünk!

Megértjük, hogy a diplomások társkeresőjét keresed. Elhoztuk neked az oldalt, ahol valóban az érdeklődési körödnek, a kvalitásaidnak megfelelő társat találhatod meg magadnak.

diplomás társkeresésszeptember 2.
Amikor keresed a jeleket, hogy fontos vagy-e neki
Amikor keresed a jeleket, hogy fontos vagy-e neki

Mikor fontossá válsz valakinek, az sosem marad nyom nélkül. Vegyük sorra, hogy mik azok a jelek, amikből következtethetsz az erős szimpátia meglétére.

szerelmi praktikákaugusztus 31.
Így lesz sikeres társkereső bemutatkozószöveged
Így lesz sikeres társkereső bemutatkozószöveged

Az online társkeresés sikerének egyik kulcsa a jól megfogalmazott bemutatkozószöveg. Most megmutatjuk, hogy írj nagyszerű szöveget, és hogy kerüld el a hibákat!

társkeresésáprilis 14.
Szólj hozzá a cikkhez!
Csatlakozz társkeresőnkhöz néhány gombonyomással!
Regisztrálj és ismerkedj
a CUPYDO-n!
Nem:

A Regisztrálok gombra kattintva elfogadod a felhasználási feltételeket és az adatkezelési és cookie szabályzatot.

Regisztrálok
Jelentkezz be, ha szeretnél ismerkedni!
Belépve marad
Bejelentkezés
Még nem vagy tag?